רקע להקמת המיזם
- כל משפחה שלישית בישראל ולמעלה מחצי מיליון ילדים חווים גירושין או פרידה של ההורים.
- לגירושין השלכות רגשיות, תפקודיות וכלכליות משמעותיות, והם מוגדרים כאובדן בדומה לתהליכי אבל.
- פרידה וגירושין כרוכים בירידה של כ-30% ברמה הכלכלית של המשפחה, ובמקרים רבים מדובר בירידה מתחת לקו העוני – דבר שמקשה על קהל זה להיעזר ולרכוש שירותי תמיכה רגשית, ייעוץ וסיוע.
- זוגות רבים שנפרדים חווים טלטלה אישית קשה שפוגעת בתפקודם ההורי. בקרב כשליש מהם הקונפליקט אף גובר לאחר הפרידה (עד כדי לעיתים כישלון קשר עם הילד/ים).
- 40% מהמשפחות הגרושות מתמודדות עם סכסוך עצים ומתמשך שמצריך מעורבות של גורמי חוק ורווחה, מייצר עומס ותורים של חודשים ארוכים.
- ילדים במצבי כישלון קשר מהווים כ-20-40% מהילדים ומאופיינים בהתנגדות גבוהה מאוד לטיפול, אל מולם נדרשת התערבות סמכותית אסטרטגית עם גיבוי של בימ"ש בטיפול בהם.
- השפעות גירושין על התפתחות ילדים הן ברובן שליליות וארוכות טווח מבחינה פסיכולוגית, חברתית ולימודית.
- לפי וועדות ציבוריות ומחקרים (סקירת העשור של משרד הרווחה 2020, דוח מבקר המדינה 2019, וועדת סילמן 2014) משרד הרווחה והמחלקות לשירותים חברתיים מפעילים מעט מסגרות המסייעות בהליכי גירושין סוערים חרף היקפם הגבוה ולמעשה יש ואקום ציבורי חריף מבחינת המענים המקצועיים התומכים בילדים והורים באופן פרואקטיבי ומקיף. לצד זאת, השוק הפרטי משגשג (עורכי דין, מטפלים, יועצים) . עם זאת, אוכלוסיות נרחבות מתקשות לקבל את הליווי לו הן זקוקות עקב חסמי עלות, נגישות ומודעות.
תחלואה פיזית ונפשית
(הפרעות נפשיות, תחלואה מהזנחה פיזית וכו’)
בעיות סוציאליות קשות
(אלימות במשפחה, פגיעות מיניות, עוני וכו’)
השתייכות לקבוצות המוגדרות בסיכון ומצוקה
(רצף הזנות, שימוש בסמים, להטב”ק, נשירה מהדת/קהילה וכו’)